Home, sweet home!

Dag 11
Strax efter tre kom jag innanför dörren hemma. Skönt med sin egna säng, men i övrigt hade jag gärna stannat ett tag till!
Uganda är ett fantastiskt land!

Trött

Dag 11
Amsterdams flygplats, 7.31. Gäääsp!

My saviour 😉

Hemresa på g

Dag 10
Bussdag. Halva vägen på gropiga vägar och sen på större, mer fungerande väg. Såg lite djur längs vägen, som vanligt. Lite småstopp för fika och lunch också. 

Just nu stannade vi till och beundrade en flock zebror. Uganda är fantastiskt! 

Vill inte

Dag 10
Dags att lämna vackra Mweya Safari Lodge och åka mot Kampala och Entebbe. Jag har bara en fras i huvudet: JAG VILL INTE ÅKA HEM!!!


Sitter och tittar på detta nu

Utsikt

Dag 9
Efter en lunchpaus så blev det en båttur på kanalen mellan Lake George och Lake Edward. Vackra fåglar, flodhästar, vattenbufflar, runt 19 krokodiler, varaner mm


Efter en timmes paus tog vi ett kort kvällssafari på 2h. Vi åkte upp till några kratersjöar i närheten (uttorkade dock). Mycket vackra vyer med det vita fjunet från spjutgräset (direktöversatt, vet ej om sv namnet är annat) vajade i vinden. 

Lejon!

Dag 9
Imorse var det dax för safari i Queen Elisabeth National Park. Vi fick kaffe och en muffins vid 6.15 och sen drog vi. Frukost skulle vi äta när vi kom tillbaks. 

Drömmen för dagen var lejon, eftersom det var något vi missat. Så snart vi kom in i savann-delen så fick guiden Hamid besked om att lejon siktats så vi spurtade dit direkt. Det var lite duggregn i luften och det hade kommit nån skur under natten så vägarna var leriga och vi fastnade nästan några gånger. Vädret gjorde att det var ovanligt svalt så vi såg en hel familj på ca 30 meters avstång. Häftigt! 


Vi fortsatte vidare efter ett tag och kom till en annan familj lejon! Totalt dåg vi 17 stycken, varav två ungar. Lycka!! 

Vi såg även andra djur, besökte en saltsjö och en liten fiskeby. Det visade sig att lejonen tog tid så vi missade frukosten. Detvar det verkligen värt. 
Kaffe vid saltsjön

På väg hem gick en elefanthjord över vägen precis före oss och det blev ett spännande möte på nära håll. 


Myggbiten

Dag 8
Mygg älskar mig, jag vet. Fick det bevisat igen vid middagen då vi åt på uteterrassen med grym utsikt. Jag fick 25 bett varav ett på benet och resten på armar, nacke, ansikte osv. Det kliar som sjutton men så länge det inte är på fötterna så överlever jag. 😉

Mweya

Dag 8
Vi har anlänt till Mweya Safari Lodge i Queen Elisabeth National Park. Det är den vackraste lodgen i Uganda och det kan jag förstå! Den ligger på toppen på en halvö i Lake Edward med otrolig utsikt. Denna park är en av de artrikaste och det är inte ovanligt att de vandrar runt några vid lodgen. Vi får se 😉

Nu har vi checkat in och landat vid poolen. Life is good!! Bussproblem

Dag 8 
Vi åkte från Silverback lodge imorse men märkte tämligen omgående att det skumma ljudet i vår lilla buss (eller snarare stora jeep) blev värre. Vår guide aka busschafför aka fd bilmekaniker hoppades ta sig till en större stad för att där kolla upp det men vi kom inte så långt utan fick stanna i en mindre by. 

Det fanns en lokal marknad så vi strosade runt i väntan på besked. Mycket trevligt! Efter ca 1,5 h så kom en annan buss från Soeke och körde oss vidare till Queen Elisabeths National Park medan vår stackars guide Hamid stannade för att fixa bilen. 

Spontanbesök

Dag 7
Efter gorillorna stannade vi till spontant vid ett sjukhus då en av medresenärerna är läkare och gärna ville se. Det tog med oss på en ordentlig rundtur. Intressant att se och detta var nog ett av de bättre sjukhusen.  Ett upptagningsområde på 100 000 människor, 128 sängplatser och 4 läkare. Specialister kom in utifrån då och då och genomförde operationer som ej var akuta. 

Anhöriga kom med och de skötte omvårdnaden för patienten samt lagade maten osv. Sjukhuset jobbade också med utbildning i näringslära för mödrar osv

Gorillor!

Dag 7


Oj oj oj. Jag vet inte vad jag ska säga ens. Vi kom till mötesplatsen och fick info av vår gorillaguide Medi. Sen åkte vi till vår startpunkt där vi mötte våra lokala bärare. Vi hade med matpaket, regnkläder (som tursamt nog inte behövde användas) och 2liter vatten samt ev kamerautrustning. Det är inte supertungt men attans vad skönt att jag köpte tjänsten! 

Vi misstänker att vi haft åtminstone 400m höjdskillnad och det är inte direkt bara en backe upp och en ner. Magiskt vackra utsikter, ibland svindlande smala stigar med rätt brant ner så magen killade och så även regnskog såklart. Vi vek av mot slutet och gick utan stig vilket blev rätt svårt. Jag lånade en vandringskäpp men i de brantaste partierna nedåt samt uppåt så var min bärare Isak ovärdelig som stöttande hand då det blev lätt att halka på fuktiga löv och grenar. Det var dessutom inte liiiite brant heller, och inte EN backe. Man kan ju lugnt säga att jag rensat porerna idag då jag svettats floder och är helt slut. 

Vi vandrade 1h och 40 min till gorillorna, med korta andningspauser. Sen var vi där en timme (mer får man inte vara) och så gick vi hem, med en lunchpaus när vi kom ur djungeln. 

Själva mötet är obeskrivligt och värt alla pengar! 600dollar i conservation fee kostar gorilla tracking (eller trekking, vet inte vad som är bäst). Vi var nog ca 1,5 meter från dom. Det var en familj som hette Habinyanja (betyder sumpmark då man först såg dem vid ett sånt område) och vi såg de flesta i den familjen, ca 10 st tror jag vi såg. Det är nästan så att jag inte fattar att jag var där. 

Här är Elsa och hennes unge på 8månader. 

Förväntansfull!

Dag 7
Klockan är 6.30 och det är dax att stiga upp för att äta frukost och sen bege oss till gorillorna! Pirrigt!!! 

Vad sägs om utsikten som är nu?! Helt ok tycker jag!

Relaxar med en Nile Special

Dag 6
Sämre platser kan man surfa på 😉 regnet har lugnat sig och det är bara att njuta. Galet vackert här!!Regn!

Dag 6
Bussturen gick bra och bjöd som vanligt på intressanta vyer. Allt från hur de bygger upp lerhus till leopard i träd och såklart lite vattenbufflar, vårtsvin, kossor, höns samt en levande gris fraktad på motorcykel (bunden dock)...

Lunchen åt vi på en lodge mitt ute i bushen. Jättefräsch och god mat dock. 

Nu är klockan fem (publicerar senare, Uganda är 2h före Sverige i tid) och vi har precis kommit till Silver back lodge i byn Mbwindi som ligger i eller möjligen intill Bwindi National Park. Jag skulle precis gå till rummet när himlen öppnade sig och det började ösa ner. Jag hann precis fram. Galet ösregn 😃 

Före regnet var det regnmörk himmel. Nu ser jag inte ens kullarna på andra sidan På väg till nästa nationalpark

Dag 6
Idag lämnade vi Fort Portal och åker söderut med sikte på nästa park: Bwindi. 

Vi hade tur och började med asfalt, av hyfsad kvalité. På vägen stannade vi till och gick litegrann på en lokal bymarknad. Alltid intressant att se och även vi blev ordentligt uttittade. 

Skola och apor

Dag 5
Sovmorgon till 6.45 imorse, wohoo 😉

Vi åkte till en by där vi besökte en liten skola. Det var ca 320 elever på 9 lärare... Mycket intressant!


På väg dit stannade vi och fotade lite te-dalar. Plockarna kom rusande fort som sjutton ifall vi ville fota dom och ge lite bidrag 😉


Sen åkte vi till Kibale National Park för lite schimpanstrekking i regnskogen. Vi gick ca 45 min (sjöblöt av svett, pust) och kom till en del av familjen. Vi såg ca 30st av en familj dom är 120 st. De var på marken och i träd och  vi var ca 8m ifrån (eller snarare lite närmare beroende på hur de rörde sig. Dock var ca 8m säkerhetsavståndet vi fått instruerat att ha). Både ungar och vuxna. Ledarhanen på 40 bast var restpektingivande! 

Så mäktigt att se dessa vackra djur! Monkey business

Dag 5
Idag är ännu en dag som inte går att beskriva. Intrycken flyger jag ska äta först och skriva mer sen

Sval morgon

Dag 5
Solen är på väg upp och klockan är strax åtta. Idag fick vi sovmorgon 😉
Det är svalt och skönt, 18 grader just nu men prognosen säger sol och 34 grader. 

Planen idag är att besöka en skola, en marknad och schimpansskogen (en regnskog tror jag). Känns bra!

Fort Portal

Dag 4
På vägen ner till Fort Portal stannade vi till hos en familj. 

Vi åt vår medhavda lunch i en skogsdunge, såg många teplantager och landade till slut här. Vi bor på ett charmigt mindre ställe

Detta är vyn från mitt rum. 

Vi hann en liten promenad i byn och blev rätt uttittade 😃 
Sen middag och en lokal dansgrupp visade lite olika stilar. Jätteduktiga dansare och musiker. Vi fick också testa. Kul men svårt 😃Ugandiansk massage

Dag 4
Imorse lämnade vi Paraa safari lodge kl 6.50 för att hinna med färjan över Nilen. Vi kommer idag att skumpa runt ca 30 mil på röda lerjords-vägar. Det kommer att ta ca 9h med lite stopp. 

Vår guide Hamid kallar skumpandet för Ugandiansk massage. Dock måste jag säga att vägarna är hanterbara, jag har skumpat på värre. Enligt svenske guiden Gunnar så är vägarna bättre nu. På höstresan är det direkt efter monsunperiodem och då är vägarna som de är. Nu har det varit torrperiod så vägarna är hyfsade. 😃 

På färjan över Nilen imorse

Ugandiansk massage

Dag 4
Imorse lämnade vi Paraa safari lodge kl 6.50 för att hinna med färjan över Nilen. Vi kommer idag att skumpa runt ca 30 mil på röda lerjords-vägar. Det kommer att ta ca 9h med lite stopp. 

Vår guide Hamid kallar skumpandet för Ugandiansk massage. Dock måste jag säga att vägarna är hanterbara, jag har skumpat på värre. Enligt svenske guiden Gunnar så är vägarna bättre nu. På höstresan är det direkt efter monsunperiodem och då är vägarna som de är. Nu har det varit torrperiod så vägarna är hyfsade. 😃 

På färjan över Nilen imorse

Det fortsätter

Dag 3 (alla djurbilderna innan också

Oribi, minsta hjort-typen
På eftermiddagen åkte vi upp längs Victoria Nile till Marchison Falls, vattenfallet som gett parken dess namn. På vägen såg vi fler djur, som här Elefant. Mest flodhäst, dock ingen vettig bild i mobilen

Mer djur

Vattenbuffel


Vårtsvin


GirafferDjur

Dag 3 
Safarit gav en mängd djur! 


Elefanter såklart


Fåglar av alla slag

Uppe med tuppen

Dag 3
Inte har vi sovmorgnar direkt. Frukost 6.15 och sen bar det av på safarit. Men vad gör väl det när solen går upp över savannen... Omg!

Dag 3
Jag säger bara det, OMG! Vilken dag! Suveränt safari i förmiddags, lunch och sen båttur på Nilen och vattenfall, avslutat med pooldopp och god mat!
Mer update kommer, dock inte ikväll. 

Vy från min hotellveranda: 6.50 pip

Dag 3
Passar på att surfa tills gänget kommer. Vi har ätit frukost på verandan, säkert runt 23 grader ute och fladdermöss flög förbi. Nu börjar det ljusna och safarit väntar!!

Murchison Falls National Park är det som gäller!


Tidig säng ikväll

Dag 2
Det känns som om jag har varit här längre än ett dygn. Upplevelserna och intrycken är många. 


Vi åkte över Nilen strax efter solnedgången (bilden ovan är när vi väntade på färjan) och har landat på Paraa safari lodge med utsikt över Nilen. Längtar efter att se mer av lodgen och utsikten i fullt dagsljus imorgon!

Vi såg elefanter, flodhästar, antiloper, vildsvin, apor och fåglar på håll från bussen idag. Känns lovande inför safarit tidigt imorrn bitti!!


Vita noshörningar

Dag 2
På väg med buss idag stannade vi på ett naturreservat för vita noshörningar, även kallade trubbnost noshörning pga att de är större, har större huvud och bara äter saker från marken. De är mörkgrå och namnet är egentligen ett missförstånd av det nederländska ordet för vid (bred). 
Hanen


Vi gick in med guide och fick se ledarhanen, honan Bela och 10 månaders kalven Luna. Vi var typ 20 m ifrån dem. Mäktigt! De var utrotade i Uganda men några hämtades från sndra ställen och 9 vilda kalvar har fötts. Det finns totalt 15st i reservatet. 

Sen åt vi lunch och jag testade Nile Special, lokalt öl. Gott!  Nu vidare mot Nilen!Bussvy

Dag 2
Bussen rullade 7.30 från Entebbe in mot huvudstaden Kampala. Det bot 36 milj i Uganda och ca 3 milj i Kampala. Mycket trafik men väldigt intressant att bara sitta och observera. 

Efter att ha växlat till sig ugandiska schilling så man blev väldigt rik (1000 schilling är ungefär 3 kr) så rullade vi norrut mot Murchinson Falls NationalPark (nord västra delen av landet). 

Intressant landskap och en del bondgårdar på vägen. Fikastopp på väggrenen med Ugandiskt kaffe med sump. 

Nackspärr

Dag 1 
Ok, inte riktigt nackspärr kanske men attans vad det drar kallt på det här planet. Min nacke och axlar gillar det inte alls trots att jag har långärmat och en extra filt över axlarna. 

Just sett klart "And so it goes" med Diane Keaton och Michael Douglas. Helt ok, enkel underhållning om en sur gubbe som sakta ändrar sig. Lite Feel-good känsla. 

2h kvar typ. Är nånstans över bergen i Darfur nu. 

Dagens filmtips: Pride

Dag 1 
Under långa flygningar är det perfa att döda tid med film. Till min lycka hittade jag Pride med i filmlistan och den har jag velat se ett tag nu men inte fått ändan ur. 

Pride handlar om gruvstrejken i Wales som var riktigt tuff. 1984 typ var det tror jag.  Gruvarbetarna fick mycket skit och led hårt. Ingen var på deras sida. I London såg några homosexuella den skit de fick ta och kände att detta var nåt de kände igen. De började samla in pengar som de donerade till en liten gruvstad. Kulturkrocken mellan karlakarlarna i gruvan och de homosexuella är underbar och storyn om dem är underbar. Brittisk film när den är som bäst. 

Rekommenderas varmt. 

Drömmar

Uganda-resan blir med fokus på djur. Då främst gorillor och drömmen vore att få uppleva detta:

Detta är från en grupp som gjorde samma resa i höstas. 

Vi ska även till ett lejon-område, schimpans-skog, åka på Nilen (krokodiler) samt besöka nån skola och lite sånt. 
Dessutom behöver jag inte tänka på nåt annat än mig själv! Ska bli så kul!!!

Nedräkning igen!

Snart får man vidga vyerna igen. Denna gång till Uganda och jag LÄNGTAR! Jag har knappt varit i Afrika så det ska bli en upplevelse!!